Röd pölseav Jörgen Hemby

Bilden är tagen från Pölsemannens hemsida, polsemannen.se

 

Det är som sagt inte lätt att hitta på något att skriva om. Det hade naturligtvis varit roligt att skriva om verkliga fall, men det kan man inte så ofta på grund av sekretessen. Ett fall jag kan skriva om är arbetet med att få den röda pölsen godkänd som jag arbetade med som jurist på Pölsemannen AB år 1993. För att Pölsemannen skulle få lov att som första företag någonsin få sälja den danska röda pölsen i Sverige krävdes tillstånd av livsmedelsverket. Vi sökte tillstånd, men fick avslag. Motiveringen var sådan att man fick känslan av att verket ville skydda inhemska varor. Känslan stärktes av att livsmedelsverkets styrelse till stor del bestod av representanter för den svenska livsmedelsindustrin. Avslaget överklagades till regeringen. För att göra allt vi kunde för att beslutet skulle bli positivt bestämde vi oss för att försöka få stöd från svenska kändisar. Jag kontaktade bland annat den då mycket kände komikern från Lund Stellan Sundahl på telefon. Efter det att jag presenterat mig frågade jag om han ville skriva något till stöd för att regeringen skulle godkänna den danska röda pölsen. Han svarade med ett kort ja och bad om adressen. När jag sagt den avslutades samtalet. Min känsla var att han inte skulle skriva något utan bara ville avsluta samtalet så fort som möjligt på ett inte alltför ovänligt sätt. Några veckor senare fick jag dock ett brev på två A4-sidor med den mest kraftfulla argumentation för den röda pölsen som man kan tänka sig. Den började med att vi hade hamburgare från USA och kebab från Bosporen och att svenskarna därför också skulle ha den danska röda pölsen. Avslutningsorden har blivit berömda: Låt inte den danska pölsen vara iklädd anonymitetens intetsägande gråbruna överrock. Artikeln skickades till flera svenska tidningar och när den publicerades i en stor veckotidning förstod vi att det var en ändring på gång. Ändringen kom i början av juli 1993 då statsministern Carl Bildt var i Lofoten för att träffa den danske statsministern Poul Nyrup Rasmussen. Enligt vad jag hört för att diskutera något lands anslutning till EU, troligen Polens. Poul Nyrup Rasmussen sägs ha varit insatt i kampanjen Pölsemannen drev och hade därför tagit med sig egna pölser till Lofoten som han bjöd Bildt på samtidigt som regeringens pressmeddelande om tillåtelse för Pölsemannen att sälja röda pölser kablades ut i media. Det togs en bild av Expressen som visar när de båda statsministrarna äter danska pölser.

Advokat Jörgen Hemby
Advokatbyrån Jörgen Hemby AB

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WP+d Metaform

uppåt